
Cipész a kaptafánál….
Már csak nagyon ritkán billent ki 1-1 étrend a lelki egyensúlyomból, de van, ami lecsapja a biztosítékot.
Csak egy részlet:
„Reggeli: 1 nagy vagy 2 közepes golden alma kockázva, 2 banán karikázva, szolidan megcukrozva, opcionális fahéj
10 órai snack: Egy bármilyen gyümi vagy dobozos üccsi / vagy egy óriás répa”
Elemezgessünk kicsit. A kliens 116 kg, emelkedett CRP szinttel, alig mérhető vassal…..
Nézzük a reggelit a számok tükrében:
2 közepes banán fruktóz tartalma, 20g a nagy almáé még kb. 15g, a kettőben megközelítőleg 25-28g cukor (glukóz) is van, a „szolíd” cukrozásból is jöhet 3-4g (vagy több, hát kinek mi a szolid J). Ezzel a napi fruktózt, glukózt ki is lőttük és csináltunk magunknak egy frankó inzulin és vércukor dömpinget is…..természetesen ezt a kedves kis reggeli étkezést nem követi mozgás, hogy legyen „helye” az energiának. Megítélésem szerint 12 óráig ellátott bennünket vércukorral és inzulinnal is. 2-3 óra múlva érkezik a következő löket…még egy adag fruktóz….a „dobozos üccsi” a szenzáció teteje. Mire gondolhat a szakképzett edző? Cola vagy gyümölcslé vagy szörpike?
Csak halkan megjegyzem az ajánlott napi fruktóz bevitel 20-30g! A reggeli meghaladja ezt…..és még halkabban jegyzem meg a kliensemnek emelkedett a húgysav szintje, amit szintén okozhat a magas fruktóz fogyasztás, de ha ez még nem elég ellenérv, akkor behozom a nem alkoholos eredetű zsírmáj problematikáját is, aminek elsődleges oka a magas gyümölcscukor(fruktóz)-tartalmú étrend.
Még egy gyors észrevétel a két étkezés tápanyagsűrűsége közel áll a nullához, kalóriatartalma pedig több 100 kcal….ez nem túl ideális, de mindenképpen nyugati J
De mit is kell(ene) tudni még a kliensről, hogy egy kevésbé káros reggelit ajánljunk neki?
1. ANAMNÉZIS, durván hangzó kifejezés, és azt gondoljuk csak az orvosi gyakorlatban fontos.
Minden „tanács” előtt érdemes kikérdezni a klienst, hogy ő mit érez, milyen leletei és esetleg milyen orvosi diagnózis/vélemény van. Gondoljunk csak bele, ha a barátunk segítséget kér tőlünk egy szerelmi ügyben, előbb csak meghallgatjuk, hogy mi vezetett a káoszhoz és utána osztjuk az észt.
Jelen esetben fáradékonyság, hasi panaszok (puffadás, fájdalom), rossz közérzet a panasz.
Rendelkezésre áll labor lelet, amiben egy nagyon rossz vas státusz, egy roppant alacsony nátrium és magnézium szint, valamint egy emelkedett CRP (gyulladást jelző marker) detektálható (és ahogy fentebb már említettem egy emelkedett húgysav is befigyel)
Az inzulin toleranciáját is érdemes lenne látni. Azaz, hogy hogyan reagál a szervezete az elfogyasztott cukorra, mennyire emeli meg a vércukrát/inzulin szintjét, azaz milyen hatékony az inzulinválasza? Nem árt, ha ismerjük a reggeli kortizol szintet, hiszen ez a mellékvesekéreg hormon lesz, ami nagymértékben meghatározza az ébredés utáni vércukorszintünket is.
Ritka esetek egyike, de még táplálkozási naplót is vezet a kliens, amiből kiderül, kevés szénhidrátot eszik, kettő maximum háromszori napi étkezés a számára kivitelezhető. Súlya folyamatosan, lassan csökken.
2.CÉLOK, MIT IS SZERETNE A KLIENS, miért fordult hozzám?
Eddig is rendszeresen mozgó hölgy, visszatérne a rendszeres sportoláshoz. Elmondta, hogy van étrendje, amit már több hónapja követ, csak közben lebetegedett és sok időt kihagyott az edzésben, és most visszatérne.
Én a munkám során több edzővel dolgozom együtt, én tiszteletben tartom az ő munkájukat és tudásukat ők pedig bíznak az én szakértelmemben. A „kolléga” ha esetleg vette volna a fáradtságot megnézi az anamnesztikus adatokat, vagy ír nekem, hogy oldjuk meg a feladatot és nézzük, át közösen mi lenne, a megoldás akkor ez a nagyszerűnek kicsit sem nevezhető étrend nem lenne nevetség tárgya. Szeretem a véleményeket ütköztetni és meggyőzhető is vagyok, de ehhez kell a kommunikáció.
3.KERESSD MEG A CSAPATOD, nem kell polihisztornak lenni
Ha szorosan kompetenciákat nézünk, akkor az edző simán adhat étkezési tanácsot. Mi van, ha nem kompetenciákat nézünk, hanem szakmai tudást? Az testedzés területén minimum annyi újdonság van, mint a táplálkozásban, nem tudsz mindenben profi lenni, mert ahhoz kéne még 24 óra a napban. De tudsz együtt dolgozni más szakemberekkel, tudsz segítséget kérni! Viszont ehhez látni kell a saját korlátaidat, és az anyagi juttatások elé kell helyezned a kliensed érdekeit. Nem szokványos, de célravezető.
Teória és a valóság
A „kolléga” szerint a reggeli cukor majd energizálja és nem lesz fáradt…..azért a fáradtság oka kicsit többrétű, mint a szénhidrát hiány, és a meglévő labor leletek meg is mutatták a lehetséges okokat, úgymint a vas és elektrolit hiány valamit a szervezetben lévő gyulladás. Hát….a szénhidrát egyik kisiklást sem fogja megoldani. Ha igazán alapos vagyok, megvizsgálom a vashiány okát, ami ugye lehet: kevés vas bevitel, megnőtt igény vagy felszívódási zavar. Jelen esetben a felszívódási zavar (bél panaszok, gyulladás okán) lehet az elsődleges probléma, de a kevés vas bevitel is belejátszik. Így a szénhidrát helyett a megfelelő időben és formában vasat kellene pótolni. Megnövelni a só és magnézium bevitelt, amivel az ion és ezzel együtt a vízháztartás, de még a pajzsmirigy funkciók is javulhatnak.
Rendszeres és fokozatos terhelés is javíthatja a kliens fáradtság érzetét, még ha ez paradoxnak is hat. A mozgás endorfintermelő hatása csodákra képes.
Én nem hiszek a kigrammozott étrendek betarthatóságában, de azért a „szolid” meg a „dobozos üccsi” elég tág fogalom…..(megkíméllek benneteket az étrend folytatásától de ott 50-100g között választhat a kliens babot, tésztát és zöldséget is)
Ne ártsunk, legyünk nyitottak és dolgozzunk együtt, legyenek szakmai viták (ne veszekedések) és szülessen egy megfelelő, mindenki számára elfogadható és hatékony útvezetés a hozzánk fordulók támogatására.