
Big Five
Ezer dolog hat az étkezési szokásainkra, senki sem vonhatja kétségben, hogy a személyiségjegyeink is befolyásolják, hogy mit is választunk a felvásárlói társadalom véget nem érő kínálatából.
A Big Five a személyiségpszichológia egyik legfontosabb személyiségmodellje, az 1950-es években Warren Norman hozta be a köztudatba, amiért „Norman’s Big Five”-ként is ismert. 2014ben egy kutatás párhuzamot vont a Big Five típusok és az ételválasztások között.
Nyitottság a tapasztalatra: Ha kifejezetten nyitott vagy a tapasztalatokra, mindazokra az eredeti és összetett dolgokra, amelyeket az élet kínál, tapasztalati és mentális szempontból egyaránt.
Az ilyen tulajdonságú személy általában:
- Kíváncsi
- Ötletes
- Művészeti
- Érdeklődő
- Izgulós
Ezen személyiségjegyeket hordozókra a magasabb gyümölcs-, zöldség- és salátafogyasztással, valamint alacsonyabb hús- és üdítőital-fogyasztás a jellemző. A halfogyasztás viszont kifejezetten magas.
Lelkiismeretesség: A lelkiismeretesség jó impulzus-kontrollt jelent, amely lehetővé teszi a számodra a feladatok és a célok teljesítését.
A lelkiismeretesség fő szempontjai a következők:
- Kompetencia tartó
- Rend vagy szervezési képességek
- Eredmény kemény munkával
- Önfegyelem
- Szándékos és irányított viselkedés
Az ilyen típusú emberekre a gyümölcsfogyasztást a visszafogott étkezés az alacsonyabb állati fehérje bevitel a legjellemzőbb. Úgy tűnik, a lelkiismeretesség gátolja az édes és sós ételek, valamint a cukorral édesített üdítőitalok fogyasztását a visszafogott étkezés elősegítésével, és az érzelmi evés csökkentésével. Lényegesen kevesebbet esznek étteremben vagy gyors étkezdékben.
Extraverzió: Extravertált egyének, akik energiájukat a társadalmi világgal folytatott interakcióikból merítik.
Az extravertek általában:
- Társas
- Határozott
- Aktív
- Izgalomkeresés
- Érzelmileg pozitív és lelkes
Rájuk jellemző az édes és sós, a hús és az üdítőital fogyasztása. Úgy tűnik, hogy az extravertált emberek magasabb szociabilitása, amely alapvetően egy egészségre jótékony pszichológiai erőforrás, az étkezésben egészségromboló hatásokkal jár. Szeretnek étteremben, gyors étkezdékben étkezni, és itt nem kifejezetten egészséges ételeket választanak.
Elfogadhatóság: pozitív és altruista orientációra utal. Ez a tulajdonság lehetővé teszi számodra, hogy a legjobbakat lásd másokban, bízz másokban.
Az elfogadható emberek gyakran:
- Bíznak és megbocsátanak
- Egyszerű és igénytelen
- Önzetlen
- Kellemes egyéniség
- Szerény
- Szimpatikus másoknak
Általában szabálykövetőek a lelkiismeretesekhez hasonlóan. Jellemző rájuk a visszafogottság, az ételt nem élvezeti eszközként kezelik. Magas a zöldség és gyümölcsfogyasztásuk, a minőségre kevésbé figyelnek.
Neuroticizmus: a negatív érzelmekre való hajlamra utal, és olyan tulajdonságokat bírhatsz, mint szorongás és depresszió érzése.
A neuroticizmus fő szempontjai a következők:
- Szorongás és feszültség
- Dühös ellenségeskedés és ingerlékenység,
- Depresszió,
- Öntudat és félénkség,
- Impulzív és hangulatos
- Önbizalomhiány
A magas energiatartalmú, édes és sós ételeket fogyasztják előszeretettel, abszolút jellemző rájuk az érzelmi evés és a túlevés is. Ahogy életvitelük is, sokszor a táplálkozásuk is egészségromboló és a végletek emberei lehetnek.
És ezek után mondja valaki, hogy egyformák vagyunk! Mindenkihez más út vezet, és mindenkinek más úton kell járni, hogy sikeres legyen az életmódváltása.