táplálkozási ajánlások

táplálkozási ajánlások

A táplálkozási ajánlásokba belerúgni

egyáltalán nem hálás feladat

Jó vagy nem jó, ez van!

A táplálkozási ajánlásokba belerúgni egyáltalán nem hálás feladat. A hálás feladat, beállni a sorba. Ha már így előkerült a nagyszerű okostányér, pár gondolatot had fűzzek hozzá.

Bárhogy is nézem ezt a szépen kiszínezet lapos tányért, csak azt látom, hogy ¾-e szénhidrát. gyümölcs, zöldség és gabonafélék…..yesss

Nézzük először meg a gyümölcsöket!

A gyümölcscukornak (fruktóz) a XI. században nem túl jó a marketingje, mondhatni azt, hogy jelen állás szerint, több egészségügyi kockázata van, mint a minőségi zsíroknak. Csak egy 2019es kutatást idéznék, ahol koreai nőket vizsgáltak és arra a megállapításra jutottak, hogy: A fruktózbevitel csökkentésével megelőzhető a korai menarche, valamint az elhízás, az inzulinrezisztencia és a kardiometabolikus betegségek kialakulása. (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32403898/)

Magas fruktóz tartalmú a gyümölcsök nagy része: alma, körte, banán, cseresznye, görögdinnye, sárgadinnye, szőlő, ananász. – hmmmm, mindegyik ott sorakozik a tányéron.

Szerény megítélésem szerint lehetne ez a tányér gyümölcs része kicsit okosabb, mondjuk, ha az alacsonyabb fruktóztartalmú gyümölcsöket ábrázolná: Citrom, eper, málna, szeder, áfonya, egres, ribiszke. A feketeleveshez még a kifejtett ajánlás is beletartozik és ott figyel  a „szárított gyümölcs”….hát az ember gyereke bebattyog a multiba és levesz a polcról egy magozott aszalt szilvát és kb. 3 perc alatt magába ránt 34g cukrot…de szép is az élet, vagyis inkább édes J  De az „egy pohárnyi bogyós gyümölcs”, mint mértékegység is nagyon szakmai J  Ha esetleg még nem estél cukor kómába, jöhet 1-2 dl 100%os gyümölcslé….

De nem akarok sokat időzni a gyümölcsöknél, mehetünk is tovább a zöldségekre, ezek nekem tetszenek….ugye nem is vagyok kötözködő. Jöjjenek a zöldségek ¼ arányban, sőt lehet kicsit több is.

Jöhetnek a gabonák:

azért itt ráz a hideg, durván. Kenyér meg péksüti meg fánk? meg tészta…de jó, tényleg boldogság önti el az emberek jelentős részét már csak a látványtól is. Alap feltétele az egészségnek, hogy rendszeresen együnk kenyeret, pláne jó kis bolti adalékos kenyeret. Ó de máris jöhet a kritika, hogy a nagyszüleink mennyi kenyeret ettek anno….kétségtelen, csak az kenyér volt, ma pedig egy gyenge utánzatát fogyasztjuk. A búza gliadin (glutén) tartalma 40-50-szeresére nemesítődött. Pirinyót más a lisztkészítés technológiája. A „finom liszt” csak finomított szénhidrátot és némi fehérjét tartalmaz. A búza szénhidrátja 75% amilopektin (elágazó szőlőcukor láncokból áll), 25%a elágazás nélküli amilóz. Tehát 75% gyorsan szőlőcukorrá alakul és pikk-pakk a véráramban van, jó kis inzulin választ generálva. Jajajj, jöhet az újabb kritika: TELJESKIÖRLÉS és akkor már van rost és minden nagyon tökéletes lesz. Ehhez képest a fehér kenyér GI 69, a teljes kiőrlésű kenyéré 72 (csak mellékesen megjegyzem a kristálycukoré 59). Ha esetleg valaki nem ismerné a GI azaz glikémiás index fogalmát: a szénhidrátok vércukoremelő hatását fejezi ki, minél magasabb az érték annál nagyobb a vércukor emelő hatás.

Az európai vezető halálokok közül a 7. helyen a diabetes mellitus  (cukorbetegség áll)….de az okos tányér szerint kell ¾ rész szénhidrát a tányéron…..nem jó dolog belerúgni a táplálkozási ajánlásokba, és nem jó dolog olyat ajánlani, ami könnyen félreérthető, megtévesztő és még káros is.

Végezetül nézzük az ¼ helyet foglaló fehérjéket és zsírokat

Biztos sok ember zsebében nyílik a bicska, de én a húsok mellett lobbizok, és a szabadtartású állattartás mellett. Ugyanis nem a hússal van baj, hanem velünk, emberekkel, akik a profit miatt feláldozták az egészségünket és a táplálékaink egészségét. Ismét egy kutatásra utalnék (https://www.dovepress.com/total-meat-intake-is-associated-with-life-expectancy-a-cross-sectional-peer-reviewed-fulltext-article-IJGM#ref-cit0098 ) és csak egy rövid részletét idézném: „….. a húsfogyasztás nemzeti szinten pozitívan kapcsolódik a várható élettartamhoz. Ennek hátterében az állhat, hogy a hús nemcsak energiával, hanem teljes tápanyagokkal is ellátja az emberi szervezetet. Evolúciós szempontból a hús vitathatatlanul nélkülözhetetlen összetevője az emberi táplálkozásnak évmilliók óta, amit genetikailag a húsemésztő enzimek és az emésztőrendszer anatómiája bizonyít. A hús teljes táplálkozási profilja és az emberek húsevéshez való alkalmazkodása lehetővé tette az emberek számára, hogy számos fizikai előnyre tegyenek szert, beleértve a hosszabb várható élettartamot is. A húsfogyasztást vagy annak megfelelő helyettesítését be kell építeni a táplálkozástudományba, hogy javítsák az emberi élettartamot.”

És még egy igen csak szakmai sor az ajánlásból: Válassz változatosan a fehérjeforrások közül, helyettesítheted a húst halakkal…..o szegény hal az nem húsból van?

Májat szigorúan heti egyszer! De miért is? Talán mert a Dr. Mat Lalonde tápanyag-sűrűségi táblázata alapján, ez az étel csücsül a tápanyagdús ételek listájának a legeslegtetején. Lepipálva az olyan egészséges ételeket, mint például a spenót, a répa és az áfonya?  Jajjjaj jöhet a kritika: A máj teli van méreganyagokkal. A máj, méregtelenítő szerv, de nem tárolja a mérgeket! Viszont folát, réz, cink, teljes B vitamin paletta található benne, és alacsony a kéntartalmú aminosav szintje, ami szintén egészségvédő lehet.

A tejről nem beszélek….képtelen vagyok elfogadni, feldolgozni és megérteni, mire kell az ipari tej? Erre lehet szánok még egy külön eszmefuttatást.

Szegény zsírok a fasorba sincsenek…hát mondjuk ennyi szénhidrát mellett jobban is járunk, ha semmi zsírt nem eszünk. De a zsírokról is tervezek egy külön kis irományt…

Hát maradjunk annyiban, hogy vannak benne hibák…de a táplálkozási ajánlásokba belerúgni nem jó hobbi…nekem sokszor könnyes a szemem, mikor szakemberek kekszeket, gyümölcsjoghurtokat, cukros teákat ajánlanak fogyasztása. Sírok akkor is, ha minden só szegény, minden zsírszegény és minden iparilag előállított. Egy szerencsétlen szó nem esik a minőségről, a tápanyagsűrűségről, az emészthetőségről…..nekem ez szomorú, de tudom több nemzetközi egészségügyi hivatal meg szervezet több száz kutatás után határozza meg ezeket…de valamiért még sem működik…..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldal domain tulajdonos:
Gflex Europe Kft.
Adószám: 25748495-2-42
Cégjegyzékszám: 01-09-2870

2025 © Whungary Distribution – Minden jog fenntartva | A weboldalt készítette: SSweblabor

0
    A kosár tartalma
    A kosár üresVissza a boltba